Karadeniz Ekonomi Dergisi Röportajı 29.05.2018

ÇAMSAN POYRAZ MDF ÜRETİMİNİ İKİYE KATLAYACAK

Çamsan Poyraz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz ile yeni yapacakları yatırımlarını, sanayicilerin genel ve Ordu’ya ilişkin sorunlarını konuştuk.

Çamsan’ın geçmişi hakkında bilgi verir misiniz?

Firma olarak 1984’ten beri ekonomimizin lokomotif sektörü olan inşaat alanında, dünya standartlarında, nitelikli malzeme ihtiyacımızı karşılamak, ürün kalitesinde dünya pazarlarında rekabet gücü yüksek bir aktör olabilmek için faaliyet gösteriyoruz.

Sektördeki gelişmeleri sürekli izleyen, çevreye saygılı üretim anlayışıyla üstlendiğimiz sorumluluğun bilincindeyiz. Türkiye’de ilk, Avrupa’da beşinci fabrika olarak MDF üretimini gerçekleştirmiş ve MDF dendiği zaman yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da akla gelen ilk isim olma ayrıcalığını hak etmiş olmanın gururuyla çalışmalarımıza büyük bir inançla devam ediyoruz.

Çamsan olarak tesisleşme süreciniz hangi aşamalardan geçti?

1984 Türkiye ve Ortadoğu’nun birinci, Avrupa’nın dördüncü MDF fabrikası kuruldu. 1993 ilk kaplama tesisinde üretim başladı. 1995 ikinci MDF fabrikasından üretim başladı. 1997 Türkiye’nin ilk laminant parke üretim tesisi üretime başladı. 1998 ikinci kaplama tesisi devreye alındı. 1999 Emprenye tesisi üretime başladı. 2000 Formaldehit ve tutkal tesisleri üretime başladı. 2013 üçüncü kaplama tesisi devreye alındı.

Ordu sizin memleketiniz. Ordu kişisel olarak ne anlam ifade ediyor?

Ordu şehir bizim ailecek en büyük sevdamızdır. Bütün yatırımları Ordu’da yapmamızın, büyüme hamlesi ve istihdamı Ordu’da yapmamızın altında Ordu babam Yüksel Poyraz ile başlayan Ordu iline bağlılık ve sadakat vardır.

Yeni yatırımınız var. Sanayinin ve sanayici olmanın önemi ne?

Ülkemiz ve bölgemizde sanayici olmak çok önemli zorlukları aşmayı gerektiriyor. Biz de ülkemize ve bölge ekonomisine önemli katkıları olarak yaklaşık 40 milyon Euroluk yeni yatırımımızı en kısa zamanda hayata geçirmek için çalışma yapıyoruz. Bu yeni yatırımla Çamsan Poyraz A.Ş. olarak daha büyük atılımlar yapacağız. Çamsan Poyraz A.Ş. olarak teknolojiyi takip eden, devamlı olarak yatırım yapan, ülke ve bölge ekonomisine katkı yapmak isteyen bir firmayız. Yeni yatırımlarımız bu katkıyı artıracaktır.

Çamsan ülke ve dış ticarette neyi ifade ediyor?

Çamsan Poyraz, MDF’yi Türkiye’ye tanıttığı Ordu tesislerinde yepyeni bir enerji, çağdaş bir üretim anlayışı ve üst düzey pazarlama anlayışı ile ağaç ve inşaat sektöründeki hizmetlerini sürdürmektedir. Türkiye’de ilk, Avrupa’da beşinci MDF (1984) ve Laminant parke (1997) üretimini Ordu’da gerçekleştirmenin gururunu taşıyan Çamsan Poyraz, iç piyasaya hizmet amacıyla kurduğu bölge satış müdürlüklerinin yanı sıra Türkiye’den ilk MDF ihracatını gerçekleştirme başarısını elde ettiği ülke olan İran başta olmak üzere, Lübnan, Irak, K.K.T.C., Azerbaycan Gürcistan, Kazakistan, Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Bosna & Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, BAE, Cezayir ve Mısır’a yönelik ihracat potansiyelini yıldan yıla istikrarlı biçimde geliştirmektedir.

Yeni projeleriniz var mı?

Çamsan Poyraz A.Ş. olarak 40 milyon Euroluk önemli bir yatırıma hazırlanıyoruz. Bu yatırımı Çamsan Poyraz A.Ş. tesisleri bünyesinde yapacağız. Yeni yapacağımız yatırımla MDF üretimini iki katına çıkaracağız. Bununla bağlantılı olarak da bölgeye doğalgaz gelmesi için büyükşehir Belediyesi ile diyalog içindeyiz; kısa sürede yatırımımızı hayata geçireceğiz.

Sanayinin kalkınma istihdam açısından önemi nedir?

Kalkınmanın gelişmenin yolu üretimden geçer. Sadece üretim de yetmiyor, dünya ile yarışın içinde olabilmemiz için yüksek teknoloji üretmemiz gerekiyor. Biz sanayiciler bu konuda üzerimize düşeni yapmak için gece gündüz demeden, o ülke bu ülke demeden koşturup çaba gösterirken her zaman bu gerçeğin bilinci içinde hareket ediyoruz. Günübirlik düşünmüyor, mevcut rantın paylaşımının peşine düşmüyor, krizlerden beslenerek akşamdan sabaha paramızı katlamıyoruz, aksine yeni gelir kaynaklarını nasıl yaratırız, yatırımlarımızı üretime ve istihdama nasıl dönüştürürüz düşüncesiyle kararlı adımlarla ilerliyoruz.

Ordu’da sanayicilerin önünü açacak özel bir öneriniz var mı?

Ordu ilimizde sanayinin rahatlaması adına çok kapsamlı bir liman olması gerektiğini söylüyoruz. Şüphesiz Havalimanı yatırımı, Çevre yolu projesi, Karadeniz-Akdeniz yolu, Ordu Üniversitesi Ordu ilimizin mega projeleri olmuştur. Ordu merkeze kurulacak yeni OSB ve Fatsa, Ünye ilçelerimize kurulacak OSB’ler yeni istihdam kapıları olacaktır.

Devletin üst makamlarından yeterince destek var mı sanayici ve iş adamlarına?

Sanayicilerimizin Türkiye’nin geleceğinde önemli rol üstlendiğine sorumluluk aldığına inanıyorum. Ancak ne yazık ki her zaman üzerimize aldığımız yük ve sorumluluk oranında destek bulduğumuzu söyleyemem. Biz ülke ekonomisine katkı sağlamak için çırpınırken, gerek dünya ekonomik konjonktürünün dönemsel dayatmaları, gerek zaman zaman karşılaştığımız bürokratik engeller, gerek gelişmekte olan ülkelere özgü yapısal sorunlar nedeniyle büyük bir yükün altına girerken, çoğu kez yalnız kalıyoruz. Sanayici asla kendini yalnız hissetmemeli ki yatırımlar yapsın, yeni istihdamlar oluşsun. İlimiz sanayicisi, ilimizi yönetenler, siyasiler hep beraber güç birliği içinde olmalıyız. Bunu ne kadar sağlarsak kazanan ülke ve bölge ekonomisi olacaktır. Sonuçta sanayici büyük riskler alarak önemli yatırımlar yapıyor, istihdam sağlıyor, sanayici ülke için üretiyor; güç birliği yaparak ülkemizi ve bölgemizi kalkındırmaya hep beraber devam etmeliyiz.

Kalkınmada özel sektörün önemini anlatır mısınız?

Sanayi alanında özel sektör devletin harcadığının tam dört katı yatırım yapıyor. Bir yandan merkezi hükümet bir yandan da belediyelerimiz, kuşkusuz altyapı için elinden gelen her türlü çabayı gösteriyor, gösterecek ama öte yandan kendi yatırımlarının yanında özel sektör yatırımlarının da önünü açacak adımlar atmalı. Bir ilin dinamikleri, sivil toplum kuruluşları ve biz yatırımcılar birlik ve beraberlik içinde olmalılar.

Kamudan beklentiniz neler?

Bir sanayici hammadde, sermaye, enerji, iş gücü, ulaşım, pazar ve coğrafi faktörleri bir araya getirmeye çalışır. Son yıllarda sanayicinin öneminin giderek daha fazla anlaşıldığını, daha fazla desteklendiğini elbette inkâr edecek değilim, memnuniyetle karşılıyorum. Beklentimiz, ülkemizin sanayi politikasının oluşturulmasında fikirlerimizin daha fazla dikkate alınması, manevi destek ve uluslararası rekabette en azından rakiplerimizle eşit şartlarda yarışmak...

Ordu genel anlamda hangi sektörlerle kalkınabilir?

Öncelikle mevcut sanayi kuruluşlarımızı güçlü kılmalıyız. Sadece turizm olmaz, Ordu şehri her alanda büyümelidir. Ordu şehri altyapı eksikliklerinin giderilmesiyle cazibe merkezi olmaya devam edecektir. Yeter ki gözümüzü asıl hedeften ayırmayalım, kendimize, işimize, çevremize, kentimize, ülkemize olan sorumluluklarımızı unutmayalım. Ordu Karadeniz’in yükselen kutup yıldızıdır. Tekrar edecek olursam altyapı eksikliklerini gidermeli, liman ihtiyacı karşılanmalı. Bunlar sanayiciyi, yatırımcıyı rahatlatacaktır.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php70/usr/lib64/php/modules/pdo_oci.so' - libclntsh.so.21.1: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: